Peșterii din Moldova

Moldova este cunoscuta pentru peșterile carstice. Cea mai populara este pestera “Emil Racovita” sau “Cenusareasa” – un monument natural unic. Intrarea in pestera se află pe teritoriul Republicii Moldova, în satul Criva. Cu toate acestea, cea mai mare parte de tuneluri subterane (92 km), este situata pe teritoriul Ucrainei.

Având în vedere dimensiunea mare a pesterii, ea este cercetata si până acum. Este considerata a treia de mare pestera carstica din lume. Ea a fost complet inundata pina la mijlocul secolului XX, cind acolo au început să producă gips: atunci pestera a fost parțial drenata.

Printre altele, pestera are inca o caracteristică interesantă: sale pesterii sunt acoperite cu straturi de argilă colorată, care oferă o vedere fabuloasă a peșterii. În momentul de față, este detectată argila de culori verde, negru, alb, albastru și roșu.

Pestera a fost descoperita din întâmplare. În timpul dezvoltării unei cariere de gips, după explozie, a deschis una dintre intrări curente. “Emil Racovita” atrage mulți speologi profesioniști și amatori. Ei au descoperit mai mult de 20 de lacuri subterane și saluri “Dacia” și “Sala de o sută de metri”.

Ezio-Palace organizează la cerere excursii pentru oaspeții nostri.

Mai multe informații puteți afla prin telefon: 022 281 817